Ha arribat l’hivern i això vol dir que s’acosta la temporada d’esquí. No us penseu que a milviatges som uns frikis de l’esquí, d’aquells que es passen tot l’hivern estirant el forfet de temporada.
No és així. No obstant això, sí que ens agrada esquiar una o dues vegades a l’any, pel que solem escollir estacions del Pirineu, que tenim relativament a prop de casa. I sempre amb una condició afegida: que el nostre cap de setmana d’esquí ens permeti compatibilitzar un dia d’esport amb un altre de cultura.
I en aquest sentit es dirigirà aquest post. Us comentaré 4 llocs del Pirineu on esquiar però on, a més, podreu gaudir d’un segon dia amb molts al·licients culturals. En aquest post us comentaré 4 joies del romànic dels Pirineus que es poden visitar després de la jornada d’esquí.
ESQUIAR AL PIRINEU GIRONÍ.
Les estacions de La Molina i La Masella, a la comarca de la Cerdanya, i les de Núria i Vallter, a la comarca del Ripollès, totes elles a la província de Girona, figuren entre les nostres favorites. Es tracten, totes elles, d’estacions d’esquí bastant familiars i que, a més, es troben molt a prop de Barcelona (a un parell d’hores en cotxe). Això les fa ideal per a una escapada d’un parell de dies, on es pot compatibilitzar les activitats esportives amb altres de culturals.
L’estació d’esquí de Núria va ser la triada en 2015 perquè en Marc seguís aprenent a esquiar. Es tracta d’una de les estacions més petites de Catalunya, amb 11 pistes i 5 remuntadors. Això no evita que disposi de dues pistes negres, una de les quals amb un dels majors desnivells de tot el Pirineu.
L’estació d’esquí de Núria es localitza just al costat del monestir de Núria, on es pot visitar una de les verges més estimades de Catalunya. A més, arribar a l’estació d’esquí amb el tren cremallera és un al·licient afegit.
I UNA ESGLÉSIA ROMÀNICA PROPERA A L’ESTACIÓ DE NURIA?
Són diverses les esglésies i monestirs romànics del Ripollès, la comarca gironina on es localitza Núria. Potser és el Monestir de Ripoll el més emblemàtic de tots ells. Un cenobi fundat al segle IX que es deu a un dels personatges més gloriosos per a l’imaginari català: Guifré El Pilós.
Visitar el Monestir de Ripoll és un complement ideal a la jornada d’esquí a l’estació de Núria.
ESQUIAR AL PIRINEU FRANCÈS.
El Pirineu francès és una altra de les zones que aglutina un bon nombre d’estacions d’esquí. Formigueres, Les Angles o Fontromeu són algunes de les més conegudes. Aquesta última, l’estació d’esquí coneguda com Fontromeu-Pirineus 2000, és una de les millors de la zona i va ser la triada per nosaltres en l’hivern del 2016 per gaudir de les nostres jornades anuals d’esquí.
Va ser un encert. Es localitza a una distància assequible des de Barcelona i disposa de 43 quilòmetres d’esquí repartits en 43 pistes, incloses 9 pistes negres. L’amant de l’esquí de fons pot gaudir, a més, amb els 111 quilòmetres marcats per a aquesta pràctica. Des de les cotes més altes del domini, a nivell del Roc de la Calma, les vistes són precioses, amb la Muntanya Carlit, de 2921 metres d’altura, dominant aquesta zona dels Pirineus.
I UNA ESGLÉSIA ROMÀNICA PROPERA A L’ESTACIÓ DE FONTROMEU?
També són diverses les esglésies i cenobis romànics que podem trobar a l’altra banda de la frontera. Molts d’ells, formen part de l’anomenat primer romànic i són veritables joies. Un dels cenobis més bells i d’especial rellevància per al poble català és l’Abadia de Sant Martí del Canigó.
El monestir va ser fundat a partir de l’any 1000 per Guifré II, Comte de la Cerdanya i el Conflent. Es tracta d’un monestir benedictí que es va mantenir en funcionament fins a 1783, quan els últims monjos van haver d’abandonar el monestir que ja amenaçava ruïna.
Durant més de 100 anys, Sant Martí del Canigó es va mantenir en estat d’abandó, però a partir d’inicis del segle XX es van emprendre els primers treballs de restauració. Avui en dia, Sant Martí està ocupat per la comunitat mixta de les Benaurances. La seva visita, si esteu per la zona, és gairebé imprescindible.
EESQUIAR AL PIRINEU ANDORRÀ.
Andorra és conegut com El País dels Pirineus. I no és estrany, ja que es tracta d’un petitíssim estat enclavat al cor d’aquesta serralada. És normal, per tant, que diverses de les millors estacions d’esquí de la Península Ibèrica es localitzin a Andorra. I és per això, que any rere any de converteix en un dels destins favorits per a la pràctica d’esquí tant pels espanyols com pels francesos.
Les estacions d’esquí d’Andorra s’agrupen, bàsicament, en dos dominis enormes: Grandvalira i Vallnord. Nosaltres hem tingut l’oportunitat de conèixer Grandvalira i creieu-me que és una autèntica passada.
El domini de Grandvalira es va formar en 2003 després de la fusió de diverses estacions d’esquí que ara es divideixen en 6 sectors que agrupen ni més ni menys de 210 quilòmetres de pistes. Un bon lloc per establir-se és a El Canillo, des d’on un telecabina ens deixa, en 10 minuts, a peu de pista.
Va ser aquí on Marc va donar les primeres passes sobre d’uns esquís pel que tenim especial devoció per aquestes pistes. La veritat és que la varietat de pistes de tot tipus és tal que a Grandvalira poden gaudir de la neu des dels esquiadors primerencs als més experts.
I UNA ESGLÉSIA ROMÀNICA PROPERA A L’ESTACIÓ DE GRANDVALIRA?
Andorra posseeix un bon nombre d’esglésies romàniques que formen l’anomenada Ruta del Romànic d’Andorra. No espereu temples de grans dimensions ni catedrals a l’estil germànic. Es tracta de petites esglésies, sovint amb planta d’una única nau i amb els seus característics campanars d’influència llombarda.
Una de les petites esglésies més boniques i curioses és la de Santa Coloma, que manté al seu interior part de l’antiga pintura mural que cobria completament els seus murs. Santa Coloma té, a més, dues característiques que la fan especial: un campanar de base circular, molt poc comú, i una obertura en forma d’arc d’estil visigòtic que separa el presbiteri de la nau i que ens indica que l’origen del temple seria preromànic.
ESQUIAR AL PIRINEU DE LLEIDA.
També Lleida disposa de diverses pistes d’esquí. Algunes més petites, com l’estació d’esquí de Boí-Taüll i altres de més grans, com l’estació d’esquí de Baqueira Beret, a la Vall d’Aran.
Esquiar a Baqueira Beret equival a fer-ho en una de les estacions més glamuroses de tota la Península, al mateix temps que es gaudir d’un entorn d’allò més bell. Va ser precisament a Baqueira Beret on qui escriu va aprendre a esquiar fa gairebé 25 anys, de manera que li tinc també un afecte especial a aquesta estació d’esquí.
Baqueira Beret és l’equivalent espanyol a Cortina d’Ampezzo. Un entorn extraordinari per a una estació on el glamour sembla no tenir fi. Això no vol dir que a Baqueira Beret només hi puguin esquiar els fills de ministre, per descomptat. El que sí és segur és que amb una superfície esquiable de 153 quilòmetres i gairebé un centenar de pistes, en aquesta estació del Pirineu de Lleida tenen assegurada la diversió tot tipus d’esquiadors.
I UNA ESGLÉSIA ROMÀNICA PROPERA A L’ESTACIÓ DE BAQUEIRA BERET?
Són diverses les esglésies romàniques que podem trobar a la Vall d’Aran. Esglésies també senzilles, com ho han estat sempre les gents que han poblat aquestes valls. Arties, Vielha, Salardú o Unha formen part d’aquesta Ruta del Romànic de la Vall d’Aran. Potser una de les més belles és la de la Mare de Déu de la Purificació, a Bossòst. Es tracta d’una església de planta basilical, de tres naus i amb tres bells absis que no amaguen la seva influència llombarda. El seu preciós campanar, adossat a l’església, sense ser tan esvelt com el de Taüll, no passa desapercebut. L’interior de l’església encara presenta restes de la seva primitiva pintura mural.
Comments:
13 thoughts on “ESQUÍ A PIRINEU I ART ROMÀNIC. 4 idees per gaudir de l’esquí, però també del Romànic pirinenc.”
Hace mil años que no esquío pero recuerdo la belleza de Panticosa y su ambiente decadente en el balneario perfectamente. Una zona bella!!
Pues tenéris que poneros con el niño, que de pequeño se aprende en un plis!
Os admiro porque yo soy una negada para el esquí 😀 Lo que sí conozco es el Pirineo aragonés, y es muy muy recomendable!
En Andorra estuvimos un año cuando todavía era época de nieve y esquís. Pero me gustan más las visitas culturales, nunca se me ha pasado coger unos esquí. Saludos
Hola Jordi
Me encantaron tus ideas, no sabía de ninguno de estos lugares. Las fotos son espectaculares.
Un abrazo.
Bo
Aprovechad, Jorge Guía, que luego se va pronto la nieve!